Otsalampun valintaopas

Otsalampun valintaopas

Kun liikut pimeässä ja tarvitset käsiäsi pitelemään esimerkiksi työkaluja, pyöränsarvia tai talutushihnoja, on otsavalaisin kätevämpi apuri valaisemaan puuhiasi kuin käsivalaisin.

Mieti, millaisessa tilanteessa tarvitset otsalamppua ja mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Harrastatko iltakävelyjä, jolloin otsalamppu auttaa sinua sekä näkemään ympäristösi että näkymään muille kulkijoille, vai käytkö juoksemassa tai pyöräilemässä, jolloin tarvitset valon, joka pysyy vauhdissa mukana? Tarkkaan työskentelyyn käytettävältä otsavalolta vaaditaan enemmän erilaisia, säädettäviä ominaisuuksia kuin kotona sähkökatkosten varalta säilytettävältä otsalampulta.

Otsalamppujen yhteydessä mainitaan usein valoteho, eli lumen (lyhenne lm). Otsalampun valinnassa sinun kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös lampun muihin ominaisuuksiin, sillä lumenit eivät välttämättä kerro kaikkea otsalampun soveltuvuudesta tarpeisiisi.

Jos haluat lukea enemmän siitä mitä eroa on ladattavilla otsalampuilla joissa akku on takana, tai joissa akku on edessä, voit lukea lisää täältä.

Otsalampun tärkeimmät ominaisuudet

Mitä ominaisuuksia otsalampuilla sitten on ja mitä niistä kannattaa otsalamppua ostettaessa huomioida?

Käytettävyys

Hyvää otsalamppua pystyt käyttämään yhdellä kädellä tai jopa hanskat kädessä. Lampun käyttöönoton ja käyttämisen tulee olla yksinkertaista, jotta et joudu kesken puuhien palaamaan käyttöohjeen pariin. Myös otsalampun pukemisen ja riisumisen sekä otsahihnan säätämisen pitäisi olla nopeaa ja helppoa, jotta lamppua on kiva käyttää kaikissa tilanteissa, vaikka keskellä talvea tupsupipo päässä. Joissakin otsalampuissa valaisimen voi irrottaa otsanauhasta ja käyttää käsivalaisimena tarpeen mukaan.

Otsalampuissa on mistä valita. Yksinkertaisissa peruslampuissa on vain muutama toiminto, kun taas lippulaivamalleja voit ohjata älypuhelimen sovelluksella, muokata otsalampun ominaisuuksia juuri sinulle sopiviksi ja käyttää lamppua vaikka herätysvalona. 

Valoteho

Useimmissa otsalampuissa voit säätää valotehoa kirkkaammaksi tai himmeämmäksi. Joissakin otsalamppumalleissa valotehon säätö on portaaton, jolloin saat aina varmasti olosuhteisiisi sopivan valaistuksen. Saatavilla on myös malleja, jotka osaavat itse säätää valotehoaan ympärillä olevan valaistuksen mukaan tai jopa silloin, kun tarkastelet lähellä olevaa kohdetta, kuten esimerkiksi karttaa. Tällöin otsalampun valo ei häikäise silmiäsi. Hyvä otsalamppu ei kuumene käytössä, vaikka pitäisit valotehon kirkkaimmalla asetuksella pidempäänkin.

Valokeila

Hyvissä otsalampuissa on säädettävä valokeila. Leveä valokeila auttaa sinua näkemään ympärillesi ja on tärkeä esimerkiksi leiripaikalla. Terävä valokeila puolestaan auttaa sinua näkemään kauemmas ja soveltuu siten erittäin vauhdikkaaseen menoon, kuten juoksuun ja pyöräilyyn. Portaaton valokeilan säätö helpottaa otsalampun käyttöä, kun voit nopeasti säätää valokeilan juuri tilanteeseesi sopivaksi. Mahdollisuus säätää valaisukulmaa on erinomainen ominaisuus vaativaan käyttöön tarkoitetussa otsalampussa.

Valon kantama

Otsalampun tuotetiedoissa kerrotaan valon kantama metreissä: kuinka pitkä valokeila on minkäkin valotehoasetuksen ollessa käytössä. Useissa otsalampuissa on valolla myös erikoistehoasetus, jonka avulla valokeilasta tulee vieläkin pidempi. Kotikäytössä otsalampulle riittää lyhyempi kantama kuin urheilu- tai työkäytössä.

Akku

Otsalampun akunkestävyys vaihtelee sen mukaan, millaisia valoasetuksia sinun tarvitsee käyttää. Kirkkaampi valo vie enemmän virtaa akusta, joten jos käytät kirkkainta valoasetusta paljon, joudut useammin vaihtamaan paristoja tai lataamaan akkua, mikäli sinulla on ladattava otsalamppu. Mieti myös, kumpi otsalampputyyppi soveltuu käyttötilanteisiisi paremmin: paristokäyttöinen vai ladattava. Saatavilla on myös malleja, joissa voit käyttää sekä ladattavia akkuja että paristoja.

Linssiteknologia

Otsavalossa käytetyllä linssiteknologialla on suuri merkitys valon voimakkuuteen ja valokeilan tasaisuuteen. Varmista siis, että otsalamppusi optiikka on nykypäivää, jotta saat kirkkaan ja tasaisen valon ilman häiritseviä valonvoimakkuuden vaihteluita ja varjokohtia.

Laatu

Otsalamppua hankkiessa kannattaa panostaa laatuun, niin saat vuosikausia kestävän lampun, joka ei jätä sinua pimeään. Laadukkaaseen otsalamppuun on saatavilla varaosia, jotta lampusta ei tule heti käyttökelvoton, mikäli jokin osanen hajoaa, ja saat lampulle takuun. Kestävästä lampusta kiittää myös ympäristö.

Lisävarusteet ja varaosat

Otsalampuille on tarjolla myös lisävarusteita, joilla lampun käyttötapoja voi lisätä. Niihin voi esimerkiksi hankkia pidikkeitä, joilla voi kiinnittää valon turvallisesti kypärään tai pyörään. Otsalamppuihin saa myös vara-akkuja, kuljetuskoteloita ja varaosia.


Otsalampun käyttöympäristö

Jos tiedät jo ne ominaisuudet, jotka otsalamppuusi haluat, mieti vielä otsalamppusi käyttöympäristön erityistarpeet.

Koti

Kotikäyttöön tulevan otsavalon on hyvä olla helppokäyttöinen ja kevyt, jotta sen voi kätevästi napata avuksi lisävalaistusta kaipaaviin puuhiin. Yksinkertainen otsalamppu soveltuu myös perheen pienimpien käyttöön, esimerkiksi huomiovaloksi koulutielle tai valaisimeksi pihaleikkeihin. Varttuneille vinkiksi, että otsalamppu on erinomainen ja monikäyttöinen apuri ikänäköä helpottamaan.

Koska kotona on useimmiten sähköä saatavilla, harkitse ladattavan otsalampun ostamista, niin vältyt paristojen hankkimiselta ja niiden viemiseltä kierrätykseen. Ladattava otsalamppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Tutustu esimerkiksi Ledlenserin Core-sarjaan ja katso, löytyisikö sieltä teidän perheellenne sopiva otsalamppu.

Ulkoilu

Ulkoiluun sopii kevyt otsalamppu, jonka valotehoa pystyt nopeasti säätämään, kun saavut esimerkiksi pimeältä polulta valaistulle kävelytielle. Valitse lamppu, jota on miellyttävä pitää otsalla. Lisää turvallisuutta tuo heijastimella varustettu otsahihna.

Juoksuun ja pyöräilyyn tarvitset lampun, jossa on pitkä valon kantama, niin näet tarpeeksi kauas kovassa vauhdissa. Pyöräilijälle sopii hyvin otsalamppu, jossa on tieliikennelain vaatima punainen valonlähde takana. Jos harrastat hikiliikuntaa, hanki otsalamppu, jossa on irrotettava ja pestävä otsahihna. Lue tarkemmin ulkoiluun soveltuvista otsavalaisimista täältä.

Retkeily

Luonnossa liikkuessa tarvitset otsavalon, jolla on hyvä valoteho ja jonka valokeilaa voit säätää nopeasti ja helposti. Joissakin otsalampuissa on punaisen valon toiminto, jonka avulla voit esimerkiksi lukea karttaa ilman, että silmiesi tottuminen hämärään häiriintyy.

Akun kesto on myös erittäin tärkeä valintakriteeri retkeilijälle, jotta et joudu pulaan erämaassa edes keskellä kylmintä talvea, joka tunnetusti hyydyttää akkuja. Akkukäyttöinen otsalamppu sopii hyvin retkeilyyn, koska voit ottaa vara-akkuja tai erillisen virtapankin matkaasi mukaan. Esimerkiksi Ledlenserin MH-sarjassa on useita retkeilykäyttöön soveltuvia otsavaloja.

Työkohde

Jos etsit otsalamppua työkäyttöön, tarvitset kestävän ja tukevan lampun, jossa on työtäsi helpottavia ominaisuuksia, kuten toimintoja, joita voit helposti käyttää vaikka työhanskat kädessä. Joihinkin otsalamppumalleihin on lisätty suojuksia iskuja, vettä ja likaa vastaan, mikä sopii erinomaisesti vaativiin työympäristöihin. Tarkkaan työskentelyyn soveltuu otsalamppu, jossa on hyvin kirkas, helposti säädettävä valo, joka ei värise eikä vilku. Jos teet työtä, jossa on tärkeää, että värit erottuvat hyvin, valitse otsalamppu, jossa on luonnollinen värintoisto.

Otsalamppuvalikoimamme

Olisiko jo aika päivittää hyvin palvellut otsalamppusi uuteen tai ostaa se ihan ensimmäinen otsalamppu? Tutustu verkkokauppamme otsalamppuihin ja valikoi otsalampuista paras sinulle.

Alla muutamia suosituimpia otsalamppumalleja.

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023