Retkeilyvaatteet ja asusteet Nikwax-huoltoon

Retkeilyvaatteet ja asusteet Nikwax-huoltoon

Retkeilyvälineet tarvitsevat huoltoa ja hoivaa, kuten kaikki jokapäiväiseen elämään liittyvät kamppeetkin. Arkielämässä vaihdetaan alushousut päivittäin, päiväpaita ehkä parin päivän välein ja lakanat parin viikon välein. Likaiset pestään. Sama tilanne pitäisi olla retkeilyvaatteillakin. Puhtaus on tärkeätä, mutta retkeilyvälineissä oleellinen osa hoitoa on ominaisuuksien parantaminen ja käyttöiän pidentäminen.

Monille retkeilyvaatteet ja -välineet ovat käytössä vain patikoidessa reppu selässä tai vaellettaessa ison rinkan kanssa maastossa, vaikka pohjoinen keli suosittelee käyttämään säänkestäviä tuotteita arjessakin. Usein retkeilyvälineisiin käytettävää hintaa pohditaan tarkasti ja mietitään hinnan sekä laadun suhdetta. Jopa tahtomattaan moni kokee kalliin tuotteen niin hyväksi, ettei se kaipaa kun kovaa käyttöä. Täytyyhän laadukkaan kestää ilman hoitamistakin, kun se on tunnettu merkki ja hintavakin vielä.

On helppoa ottaa esimerkiksi autot. Kukaan tuskin ajattelee, että kalliiseen autoon ei tarvitse vaihtaa öljyjä, ei lisätä ilmaa renkaisiin, ei ainetta pissapoikaan eikä ainakaan pestä ja vahata. Huolenpitoa ja huoltoa ne kaipaavat kaikki. Ja kalliin sekä laadukkaan ajokin matka se jatkuu vaan moitteetta ja turvallisesti, kun huollot on tehty asianmukaisesti. Kun taas laiminlyömällä huollot, voivat kilometrit jäädä vähiin ja ainakaan takuu ei vikoja enää korjaa. Monien tuotteiden takuuehdoissa on selkeä maininta, että takuu voi päättyä huoltamattomuuden takia. Tämä pätee myös retkeilyvälineisiin.

Halvassakin autossa hyvin hoidettu huolto takaa huolettomammat ajot, mutta jättämällä huoltamisen hoitamatta, tulee se päätepysäkki nopeammin, kuin on ajatellutkaan. Ihan sama logiikka on retkeilyvälineiden huoltamisessakin. On tuote halpa tai kallis, laadukas tai huonolaatuinen, ei huoltaminen ainakaan sen käyttöikää vähennä. Samallahan sitä saa rahoilleen enemmän vastinetta.

Retkeilyvälineissä, ihan kun kaikessa muussakin, on nykyaikana mahdollista sortua kertakäyttökulttuuriin tai tehdä ekologisesti kestäviä hankintoja. Kun halpa tulee tiensä päähän se heitetään pois, kun taas laadukas ja hintava on usein myös korjattavissa sekä kierrätettävissä. Materiaalit ovat nykypäivänä tarkoin säänneltyjä ja niiden puitteissa vastuunsa tuntevat valmistajatkin toimivat. Eli usein kuultu väite, että ennen tehtiin kestävämpiä välineitä ja nykyään laatu on tarkoituksellisesti huonompaa, on täyttä puppua. Monissa entisaikojen tuotteiden materiaaleissa on myrkkyjä, tai ne eivät ole enää kestävän kehityksen mukaisia, niin niitä ei voi käyttää. Tästäkin syystä käyttäjän kannattaa itse huolehtia omista varusteistaan ja pitää ne kunnossa.

Huoltaminen on helppoa ja huoletonta

Retkeilyvarusteiden huoltaminen ei oikeastaan ole kovinkaan monimutkaista, kun aiheeseen perehtyy kunnolla ja käyttää hyviä aineita sekä välineitä. Hoitamisessakin on samat lainalaisuudet, kuin itse varusteissakin, eli hoitoaineillakin on eroa. Retkitakin pesee hyvin tavallisella pesupulverillakin, mutta se voi olla tuotteesta riippuen jopa liian voimakasta tai pulveri voi jättää paakkuja, jotka tukkivat huokoisen kalvon reiät. Ulkoiluvarusteille tarkoitetut pesu- ja hoitoaineet ovat nestemäisiä, mutta mikä tärkeintä, on ne testattu juuri niillä tuotteilla, joille ne ovat tarkoitettuja. Ja modernin ajattelun mukaan ovat nekin ympäristöystävällisiä. Laadukas aine ekologinen ja biohajoava, eikä sisällä liuottimia. Tätä kaikkea on Nikwax.

Ehkä se eniten päänvaivaa aiheuttava retkeilyvaate on Gore-Tex- tai joku muu kalvotakki. Se on kallis hankinta ja siksi sen laittamista pesukoneeseen epäröidään. Miksi sitä tarvitsee kyllästää, jos siinä on vedenpitävä kalvo, moni pohtii. Pesu tehdään siksi, että vaatteesta saadaan lika pois. Lika voi olla ikävännäköinen tahra, mutta kankaassa se myös vähentää hengittävyyttä ja lika voi syövyttää kuitua. Puhdas vaate on miellyttävä ja raikas.

Vaatteiden vedenpitävä kalvo on usein laminoitu pintakankaaseen. Se voi olla myös muussa kohtaa rakennetta, mutta aina on kangaspinta uloimpana. Uutena kangas on kyllästetty, ettei se ime kosteutta. Kun kylläste kuluu tai haihtuu, imeytyy kosteus kankaan kuituun ja pintajännite muodostaa siihen hengittämättömän kohdan. Vedenpitävän kalvon tärkeä ominaisuus on hengittävyys eli kehosta haihtuva kosteus saadaan ulos, ettei se jää vaatteen sisäpinnalle. Kun pintakangas on imeytyneestä vedestä tukossa katoaa hengittävyys, joten käyttäjä kastuu ja samalla iholle kertyvä kosteus syrjäyttää eristävän ilman, jolloin käyttäjälle tulee vilu. Tästä syystä on tuotteen toimivuuden kannalta ehdottoman tärkeää, että pintakangas kyllästetään.

Tuotteissa on aina pesuohjeet. Se kertoo pesulämpötilan ja sen, saako tuotetta lingota ja niin edelleen. Kun valitaan tuotteelle sopiva pesu- tai hoitoaine, on loppu kuin mikä tahansa arjen vaatteen peseminen. Vaate koneeseen, aineet pesupallossa rumpuun, oikeanlainen ohjelma ja tekniikka hoitaa loput.

Nikwax-tuotteissa on värikoodi. Vihreä korkki on pesuaineen merkki, violetti on kylläste ja sininen huuhteluaine. Purkkien kyljissä on selkeät käyttöohjeet, joten annostelemalla oikein ja pesemällä tuotteen ohjeen mukaisessa lämpötilassa et voi epäonnistua. Jo pelkkä pesuaine aktivoi tuotteen oman pintakäsittelyn, joten jokaisella pesukerralla ei erillistä kyllästystä välttämättä tarvita.

Vedenpitävän takin ja housujen on mielellään pyörittävät väljästi pesukoneessa, jotta pesuaine menee joka paikkaan. Sama kyllästäessä, eli aineen parhaan mahdollisen levittymisen kannalta väljä pesu on hyvästä. Jos on iso pesukone, kannattaa samaan koneelliseen laittaa vaikka tavallinen ulkoilutakki, koska sillekään ei ole pahitteeksi olla puhdas, ja saada vettä hylkivä käsittely pintaansa, vaikka ei kalvotakki olisikaan.

Samaan koneelliseen voi laittaa myös Gore-Tex-hansikkaat, -hatun tai muita vastaavia asusteita. Niiden pesu ja kyllästys hoidetaan samaan tyyliin.


Retkitakki hoidetaan samoilla ohjeilla

Kalvotakki pestään Nikwax Tech Wash -aineella ja kyllästetään TX.Direct -aineella. Kylläste voi olla pestävää eli Wash-In tai suihkutettavaa eli Spray-On. Pesuprosessissa tehtävä kyllästys on varmasti tehokkaampi tapa, mutta aina ei ole pesukonemahdollisuutta, joten silloin suihkutettava on hyvin suositeltava tapa. Tässäkin on hyvä muistaa käyttää tuotteita, jotka todella ovat testattuja ja suositeltuja käytetyille materiaaleille, sillä esimerkiksi määrätyissa kohteissa toimiva silikonikylläste ei sovellu hengittäville materiaaleille lainkaan, koska se muodostaa vedenpitävän kalvon.

Kun kyseessä on tavallinen puuvilla-polyesterikankaasta valmistettu retkitakki tai -housut tai vaikka anorakki, niin itse prosessi ei eroa edellisestä. Tekninen pesuaine eli Nikwax Tech Wash soveltuu kalvottomienkin vaatteiden pesuun. Kyllästeeksi sitten suositellaankin Nikwax Cotton -ainetta. Se on hieman paremmin luonnonkuituihin ja sekoitekankaisiin soveltuva, kuin TX.Direct, vaikka keskenään hyvin samanlaisia muuten ovatkin.

Nikwax Tech Wash on oikeastaan hyvin käyttökelpoinen pesuaine monille vaatteille. Sillä pesee siis puhtaaksi kalvotakit ja kalvottomat, mutta myös fleecet ja soft shellit. Kyllästämiseen on jokaiselle sitten eri aineet eli TX.Direct vedenpitäville, Cotton Proof puuvilla- ja sekoitekankaille, Polar Proof fleeceille ja SoftShell Proof tietenkin nimensä mukaan soft shelleille.

Ainoa selkeä poikkeus on untuva. Untuvatakkeja varten on oma pesuaineensa, Nikwax Down Wash Direct. Se on hellävarainen ja koostumukseltaan soveltuu paremmin untuvalle, joka kuitenkin on luonnonkuitu. Eli vaikka takki olisi vedenpitävä, mutta untuvatäytteinen, niin oikea aine sen pesuun on untuvanpesuaine. Luonnollisesti untuvavaatteille on oma kyllästeensäkin eli Nikwax Down Proof.

Nahkatakeille ja motoristien nahkaisille ajopuvuille sekä ratsastusvarusteille tarkoitettu puhdistusaine on nimeltään Nikwax Leather Cleaner. Suihkepullosta käytettävä pesuaine on hellävarainen, mutta tehokas. 

 

Ihoa vasten ei kyllästettä

Vaikka fleece-vaatteita varten on olemassa kylläste, ei välivaatteena käytettävää fleeceä välttämättä kannata kyllästää. Toki se silloin estäisi myös kehosta haihtuvaa kosteutta imeytymästä kuituun, mutta voi olla iholle epämiellyttävän vahamainen. Sama juttu on makuupussissa. Keinokuitupussi pestään Nikwax Tech Washilla ja halutessaan sen voi kyllästää TX.Directillä. Untuvamakuupussi vastaavasti pestään Down Wash Directillä ja kyllästetään Down Proofilla, mutta vaikka kyllästeen ajatus on makuupussissa suojata täytettä, keinokuitua tai untuvaa, leviää se pesukoneessa kaikkialle eli myös vuorikankaaseen. Kyllästetty kangas voi siis tuntua ikävältä ihoa vasten. Kun taas halutaan untuvamakuupussin täyte ja pintakangas mahdollisimman vettähylkiväksi, on Down Proof Direct -käsittely paikallaan. Tässäkin päätökseen vaikuttaa käyttötapa ja käyttökohde. Päätöksen tekee käyttäjä.  

Alin kerros eli alusvaatteet vaativat omat aineensa. Jälleen tarkistetaan tuotelapusta pesuohjeet ja lämpötila. Nikwaxin aineet ovat toimivia jo kädenlämpöisessä vedessä, joten herkkiä merinovillavaatteita ei tarvitse altistaa liian kuumalle, saadakseen ne puhtaiksi.

Nyt on merinovilla suosittua ja monet vannovat sen nimeen. Villassa on luonnonkuituna oma rasvansa, jota ei saisi pestä kokonaan pois. Siksi villavaatteet, niin alusasut kuin villapaidatkin, kannattaa aina käytön jälkeen tuulettaa. Pesukerrat sitten harvemmin ja harkiten. Tärkeää on käyttää ainetta, joka varmasti sopii tuotteelle. Nikwax Wool Wash pesee hellävaroin puhtaaksi kaikki villavaatteet ja asusteet. Sitä voi alusvaatteiden ohella käyttää siis villapaitoihin, villasukkiin, pipoihin, lapasiin, kaulaliinoihin, villahousuihin ja vaikka sarkatakkeihin.

Keinokuitualusasut pestään Nikwax BaseWashilla. Pesuohjelma sekä lämpötila tuotteen mukaan ja kone käyntiin. Monet hikiliikuntaan tarkoitetut keinokuituasut rupeavat haisemaan hielle. Ne täytyisi pestä kuumemmassa, jotta tuote puhdistuu kunnolla. Nikwaxin tuotteilla voi huoletta pestä +20 asteesta ylöspäin ja pesuaine toimii.

Yhteistä retkivaatteiden pesulle on, että monien niiden kanssa ei suositella huuhteluainetta. Alusvaatteet ovat ainoat, jossa sitä suositellaan. Silloinkin on käytettävä Nikwax BaseFreshiä. Se estää hajujen tarttumista ja nopeuttaa tuotteen kuivumista. Sitä voi käyttää kaikkiin ihoa vasten tuleviin vaatteisiin, olivat ne sitten villaa, keinokuituja tai sekoitekankaita.

Nyrkkipyykkiä reissussa

Kuten todettua, on tärkeätä pitää vaatteet puhtaina. Siksi pidemmillä reissuilla voi matkan varrella joutua nyrkkipyykille. Matkalaista helpottamaan on Nikwax-tuoteperheessä tuubiin pakatut Tech Wash Travel Gel ja Wool Wash Travel Gel. Niillä voi matkan aikana pyykätä vaatteet puhtaiksi. Travel Gel on kätevä vaellusreissuilla, mutta soveltuu myös kaikenlaisten muiden reissujen tai mökkimatkojen vaatepesuaineeksi. Vaikka kaikki Nikwax-tuotteet ovat biohajoavia, ei suoraan luonnonvedessä peseminen ole suositeltavaa. Pesuvesi on otettava astiaan tai pussiin ja pesun jälkeen imeytettävä riittävän kauas vesistöstä.

Samalla lailla voi reissunpäällä lisätä tuotteiden vedenkestävyyttä, kun ottaa mukaansa suihkutettavaa kyllästysainetta. Normaaleilla reissuilla kotikyllästys kyllä riittää, mutta pitkillä matkoilla tai retkikuntahommissa voi kyllästystarve tulla. Erityisesti se korostuu takkien olkapäissä tai housujen lahkeissa, mutta myös jalkineissa. Kosteutta tihkuva kenkä ei ole mukava.

 

Teksti ja kuvat, Joppe Ranta

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023