Otsalamput ulkoiluun

Otsalamput ulkoiluun

Otsalamput ulkoiluun - mitä huomioin valinnassa?

Kun etsit otsalamppua ulkoiluun, huomioi nämä asiat:

  • Millaisessa ympäristössä liikut?
  • Mikä on liikuntamuotosi?
  • Millaisessa säätilassa ulkoilet?
  • Millaisessa vaatetuksessa ulkoilet?
  • Kuinka pitkiä retkiä teet?

Käyttöympäristö ja liikuntamuoto

Jos ulkoilet tasaisessa maastossa tai leppoisaa kävelyvauhtia, et välttämättä tarvitse kovinkaan suuritehoista lamppua. Tällaiseen ulkoiluun kannattaa valita otsalamppu, joka on valaisuteholtaan 30-200 lumenia. Jos taas tykkäät porhaltaa pöpelikössä tai harrastat nopeatempoista ulkoilua, kuten pyöräilyä tai hiihtoa, hanki lamppu, jonka teho on 300-600 lumenia. Pitkä valon kantama takaa, että näet kovassa vauhdissa riittävän kauas. Pyöräilijöille vinkiksi, että joissakin otsalamppumalleissa on tieliikennelain vaatima punainen valonlähde otsahihnan takaosassa, joten sinun ei tarvitse hankkia erillistä takavaloa pyörääsi.

Jos ulkoilureitillesi osuu valaistuja tieosuuksia, valitse sellainen otsalamppu, jonka valotehoa pystyt nopeasti ja helposti säätämään. Näin et turhaan kuluta akkua liian suureen valotehoon. Ja kun jälleen palaat pimeälle reitille, saat tehokkaamman valaistuksen päälle sukkelaan ilman, että sinun täytyy hetki totuttaa silmiäsi pimeyteen. Vaikka ulkoilisit pelkillä valaistuilla osuuksilla, auttaa otsavalo sinua näkymään muille ulkoilijoille ja tiellä liikkujille, mikä lisää kaikkien turvallisuutta. Heijastimella varustettu otsahihna lisää näkyvyyttäsi entisestään.

Jotkin otsalamput ovat täysin vesitiiviitä, mutta suurin osa otsalampuista kestää kyllä ulkoilun sateessa, tuli se sitten vetenä tai lumena. Otsalampun käyttöohjeessa kerrotaan yleensä lämpötilat, joissa lamppu toimii moitteetta. Talviulkoiluun kannattaakin valita otsalamppu, joka ei pienissä pakkasissa hyydy.

Otsalampun pukeminen

Kun hankit otsalamppua, kiinnitä huomiota siihen, miten se puetaan päälle ja onko sitä kätevä pukea päälle myös talvella, jolloin päässäsi on kenties pipo. Kukaan ei halua käyttää paljoa aikaa otsalampun mallaamiseen otsalle sisätiloissa, kun yllä on toppavaatekerros.

Valitse otsalamppu, jota on miellyttävä pitää otsalla ja joka pysyy napakasti vauhdissasi mukana. Ulkoiluun sopii mukavasti otsalamppu, joka painaa alle 300 grammaa – keveimmät lamput painavat jopa alle 50 grammaa! Näin eivät pää ja niska rasitu turhaan pitkässäkään ulkoilurupeamassa. Hikiliikkujalle sopii otsalamppu, jossa on irrotettava ja pestävä otsahihna.

Kannattaa myös huomioida otsalampun akun tai paristojen sijainti. Jos teet pitkiä retkiä kylmässä säässä, mieti josko sinulle sopisi otsalamppu, jonka akku tai paristokotelo on johdon päässä. Tällöin voit säilyttää akkua lämpimässä, kuten vaikkapa takin taskussa, jolloin akku ei turhaan ole kylmän armoilla. Näin paristot tai akun lataus kestää pidempään.

Akku ja ulkoilu

Otsalampun valotehon ohella myös akun kestolla on suuri vaikutus ulkoilupuuhiin. Kun akussa riittää virtaa pitkään, et jää kesken lenkin pimeään, eikä sinun tarvitse ruveta yhtäkkiä vaihtamaan uusia paristoja tai etsimään latauspistettä voidaksesi jatkaa matkaa.

Otsalamppu, jossa on ladattava akku, sopii hyvin säännölliseen ulkoiluun, kun voit ulkoilujen välissä ladata akun kotonasi. Jos harrastat pitkiä vaelluksia, kannattaa harkita paristokäyttöistä otsalamppua, sillä voit pakata varaparistoja reppuun. Toki ladattavallekin akulle saa varavoimalähteitä, joten et ole pelkän yhden latauksen varassa pitkälläkään reissulla. Lisää otsavalaisinten valinnasta voit lukea täältä.

Alla muutamia ulkoilijan otsavalaisimia.

View as Ruudukko Luettelo

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023