Kengät, reput ja teltat huoltaa Nikwax

Kengät, reput ja teltat huoltaa Nikwax

Retkeily- ja ulkoilujalkineet tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja hoivaa, kuten retkeilyvaatteet ja -asusteetkin, mutta kengät kuuluvat ehdottomasti huoltolistan kärkeen. Moni edelleen pohtii, miksi kalliit varusteet edes vaativat hoitoa, luulisi rahalle saavan vastinetta ja siksi laadukkaan tuotteen olevan huoltovapaa. Näinhän se ei ole, vaan lähes jokainen retkeilyyn tarkoitettu tuote rähjääntyy käytössä ja siksi ne kaipaavat tasaisin välein huoltoa. Hyvä huolenpito vaikuttaa ominaisuuksien ylläpitoon ja pidentää tuotteen käyttöikää. Varusteitaan huolehtiminen on kun laittaisi rahaa pankkiin.

 

Vaatteiden ja asusteiden huoltamisesta kirjoitetussa artikkelissa syvennytään tarkemmin huoltamisen syihin ja nykymateriaalien kestämiseen sekä siihen, että tuotteen takuukin voi päättyä hoitamattomuuteen. Halpa hinta tai merkkibrändi ei muuta huoltotarvetta, vaan kaikkia retkeilyvälineitä on hoidettava.

Vaikka ulkoilussa ja retkeilyssä käytetään paljon erilaisia vaatteita ja varusteita, on jalkineiden hoito varmastikin yksi tärkeimmistä. Ne kuluvat käytössä jopa enemmän kuin retkeilyvaatteet, joten hoitoakin täytyy tehdä tiheämmin. Jalkineissa huolto tehdään saman kaavan mukaan kuin vaatteissa. Ensin puhdistetaan ja sitten kyllästetään. Vedenpitävässä kengässä kuiva pintamateriaali imee kosteutta, joka levittyessään kenkään estää sen hengittämisen. Vedenpitävä kenkä pitää silloin molempiin suuntiin ja jalka kastuu. Lika myös haurastuttaa materiaaleja, joten pesu on kenkienkin kohdalla erittäin tärkeää ja ensimmäinen asia huoltoon ryhdyttäessä.

Nikwax-tuotteissa on värikoodi. Vihreä korkki on pesuaineen merkki ja violetti on kylläste. Purkkien kyljissä on selkeät käyttöohjeet, joten annostelemalla oikein ja pesemällä tuotteen ohjeen mukaan, ei voi epäonnistua. Jo pelkkä pesuaine aktivoi tuotteen oman pintakäsittelyn, joten jokaisella pesukerralla ei erillistä kyllästystä välttämättä tarvita. Toki siitä on aina etua.

Nikwax Footwear Cleaning Gel on jalkineiden puhdistusaine, joka soveltuu kaikille materiaaleille. On kengät sitten perinteiset nupukki- tai haljasnahkaiset vaelluskengät tai kangas-nahkaiset retkeilykengät tai ihan keinokuitumateriaalista valmistetut ulkoilujalkineet, niin sama aine pesee kaikki. Footwear Cleaning Gel soveltuu vedenpitävällä kalvolla varustettujen ja kalvottomien kenkien pesuun. Pesuaineen ohella tarvitsee harjan ja vettä.

Kalvottomien keinokuitumateriaalista valmistettujen kenkien tai sandaalien pesuun on tarkoitettu Nikwax Sandal & Sport Shoe Wash. Sillä puhdistaa polkujuoksukengät, paljasjalkakengät, talvilenkkarit, sandaalit ja vaikka Crocsit. Reippaasti vettä ja sopivasti pesuainetta, niin lika saa kyytiä. Kengät ovat jälleen ilmavat eikä kertynyt lika haurastuta materiaaleja.

Samat aineet soveltuvat myös kenkien kumiosien ja pohjien puhdistamiseen. Harjalla puhdistetaan kulutuspinta ja katsotaan, ettei koloihin ole jäänyt kiviä. Myös kenkien sisälle kertyy likaa ja jaloista irtoava kuona tukkii vuorikankaan ja kalvon reikiä. Sisäpesun voi tehdä kätevästi Nikwax Tect Wash -aineella. Pohjallinen otetaan pois ja kaadetaan tilkka pesuainetta kenkään. Jalkineen sisään lasketaan vesihanakuumaa vettä ja varovasti heilutellaan nestettä kengässä. Aine saa vaikuttaa parisen tuntia, kunnes se huuhdellaan reilulla vedellä, vaikka käsisuihkulla useita kertoja. Kengät saa kuivua varjoisassa lämpimässä paikassa. Vedenpitävällä kalvolla varustettujen kenkien kuivuminen vie muutaman päivän.

Pohjallisenkin voi pestä esimerkiksi lavuaarissa Nikwax Sandal & Sport Shoe -pesuainetta käyttämällä. Nekin saavat liota aikansa. Niitä voi varovasti harjata, jotta jaloista kertyneen rasvan saa irroitettua. Lopuksi pohjalliset huuhdellaan runsaalla vedellä ja laitetaan kuivumaan. Muutaman kerran pestyt ja jo lyttyyn kävellyt pohjalliset kannattaa vaihtaa uusiin. Samalla on syytä tarkistaa nauhojen kunto ja vaihtaa tarvittaessa nekin.

Puhtaat kengät kyllästetään. Kylläste estää kosteuden imeytymisen jalkineen pintaan. Kangas-nahkakengille on tarkoitettu Nikwax Fabric & Leather, jota on saatavissa töpötettävänä ja suihkutettavana versiona. Kokonahkaisten kenkien kyllästysaine on Nikwax Nubuck & Suede. Sitäkin on saatavissa sienipäällä ja suihkepullossa. Nikwaxin spray on pumppupullossa eikä siksi sisällä ponnekaasuja.

Nahka materiaalina tarvitsee aina ravinteita ja siksi kokonahkaisia vaelluskenkiä varten on tarjolla Nikwax Waterproofing Wax for Leather. Se kannattaa hieroa puhtaaseen nahkaan. Se myös kyllästää, mutta vahan alle voi silti ensin sivellä tai suihkuttaa Nubuck & Suedea.

 

Reput ja teltatkin kaipaavat puhdistusta

Reppu nuhjaantuu käytössä. Sen pohja likaantuu, kun se lasketaan maahan ja tahroja tulee milloin mistäkin. Aikaisemmin reppuja ja rinkkoja koitettiin jynssätä mäntysuovalla puhtaiksi, mutta nyt oikea aine on Nikwax Tent & Gear Solar Wash. Suihkepullosta annosteltavaa ainetta hierotaan harjalla tai sienellä kankaaseen. Pinttyneen lian kohdalla aineen kannatta antaa hieman vaikuttaa ennen jynssäämistä.

Reppukankaat ovat yleensä vähintää vettähylkiviä. Niiden sisäpuolella on pinnoite, joka estää kosteuden pääsyn repun, rinkan, pyörälaukun, olkalaukun, kameralaukun ja vastaavan sisään. Tent & Gear Solar Wash ei rasita pinnoitetta, mutta puhdistaa kankaan. Samalla se tuo myös uuden kerroksen suojaa aurinkoa vastaan, sillä UV-säteily syö kaikkia kankaita, eikä reputkaan säästy sen haurastuttavalta voimalta. Kun säteilyä vastaan suojaudutaan, takaa se tuotteelle pidempää elinkaarta.

Vaikka jo pesuaine elvyttää ja ylläpitää kankaan suojaa, on joskus hyvin järkevää lisätä kankaan vastustukykyä sekä suojausta ja suihkuttaa puhtaaksi pesty reppu, laukku tai vastaava Nikwax Tent & Gear Solar Proofilla. Varsinkin vanhemmat ja kuluneet tuotteet, joiden materiaalit eivät enää ole parhaimmillaan, saavat jatkoajan ja toimivat astetta paremmin, kun saavat kerroksen kyllästettä. Se toimii samalla periaatteella kuten muutkin Nikwaxin kyllästeet eli vesipohjaisena aineena tunkeutuu kuituihin ja estää kosteuden sekä lian pääsyn tuotteeseen. Lisäominaisuutena tulee suojakerros auringon ultraviolettisätelyä vastaan. Kaikki tämä vain kätevästi suihkepullosta ruiskutettuna.

 

 

Nikwax Tent & Gear Solar Wash on sanalla sanoen myös telttojen puhdistusaine. Kevyesti suihkutettuna ja rätillä pyyhkien, saadaan telttakankaasta liat pois. Se soveltuu kaikille telttakankaille, laavukankaille, tarpeille, riippumatoille ja vastaaville, olivatpa ne sitten puuvillaa tai keinokuitua. Lisäkyllästettä ja UV-säteilysuojaa tarjoaa luonnollisesti Nikwax Tent & Gear Solar Proof. Ponneaineettomasta spraypullosta on helppo pumpata aine kankaalle ja saumoihin. Kovin uusien silikonikäsiteltyjen telttojen kyllästystä kannattaa välttää, etteivät aineet reagoi väärin keskenään. Ainakin kannattaa ensin kokeilla pieneen kohtaan kangasta, jotta näkee miten kylläste kankaaseen vaikuttaa. Puhtaasti puuvillaiset tuotteet kannattaa kyllästää Nikwax Cotton Proofilla.

 

Teksti ja kuvat, Joppe Ranta

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023