Onnistunut retkiruokailu

Onnistunut retkiruokailu

Retkiruokaa nuotiolla – mitä pakata mukaan?

Eräilijät ovat tottuneet laittamaan nuotioruokaa. Luontoretken kokkailu onnistuu kuitenkin keneltä tahansa, kun ruokatermos, retkipaistinpannu ja muut retkiastiat ovat kunnossa.

Kesällä nuotiolla grillataan, syksyisin ihastellaan ruska-aikaa termosmukista kahvia hörppien, talvisin paistetaan nopeat makkarat, jotta pakkanen ei pure liiaksi ja keväisin nautitaan auringosta, kaakaosta ja lintujen lirkutuksesta.

Päiväretki nuotion äärelle rentouttaa kenen tahansa mielen. Etenkin perheen pienimmille retkiruokailu voi olla suuri elämys. Retkelle voi suunnata helposti vaikka oman kotipihan tulistelupaikalle, yleiselle nuotiopaikalle tai syvemmälle metsän siimekseen. Joskus on mukava ottaa mukaan vain valmiit eväsleivät, jotka kulkevat hajoamatta mukana Stanleyn The Useful Classic Box -eväsrasiassa.

Jotta saat retkiruokailusta kaiken ilon irti, oikeanlaisiin välineisiin kannattaa panostaa. Retkipaistinpannut ja -kattilat, termosmukit ja ruokatermos helpottavat retken toteuttamista. Mikäli et halua sytyttää nuotiota, mutta valmistaa ruoan kuitenkin maastossa, helppo ja turvallinen vaihtoehto on käyttää retkikeitintä.

MSR retkikeittimien avulla on helppo keittää vettä, tai valmistaa ruokaa leiriolosuhteissa.

Paras ruokatermos ei petä kylmällä tai lämpimälläkään säällä

Ruoka maistuu paremmalta ulkoilmassa, mitä sitä kiistämään. Mutta mukavimmankin eväsretken ilo voi hiipua, jos ruoka jäähtyy jo matkalla, tai termospullo vuotaa kahvit reppuun kastellen samalla eväsleivät ja kahvipullat.

Kun haluat pelastaa itsesi nälkäkiukulta, Stanleyn Classic ruokatermos rientää apuun. Sen avulla voit kuljettaa keittolounaan tai muun aterian mukanasi ilman pelkoa sen jäähtymisestä tai vastaavasti kesällä lämpenemisestä. Ruokatermos pitää ruokasi kuumana tai kylmänä jopa 15 tunnin ajan. Yhden hengen "pikkunälkään" riittää hyvin myös 0,4 litran pienikokoinen ruokatermos Classic Ruokatermos, jonka mukana tulee myös kätevä spork.

Monet päiväretkeilijät pakkaavat eväät reppuun, mutta suurempien ruokaerien kuljettaminen luontoon voi olla haastavaa repussa. Sen sijaan näppärän kokoinen ja kevyt 6,6 litran Stanleyn kylmälaukku on vakaa valinta eväsretkelle.

Kesällä kylmälaukku nimensä mukaisesti pitää ruokasi kylmänä ja talvipakkasilla tiivis laukku pitää retkiruoan lämpöisenä. Jos matkassasi on Stanleyn termospullo tai termosmuki, voit kuljettaa niitä kylmälaukun päällä niille varatulla paikalla.


Mitä paistaa nuotiolla?

Tikkupullat, nuotioletut, suklaabanaanit ja perinteiset makkarat kuuluvat monen retkiruokailuun. Osa haluaa myös kokeilla erikoisempaa nuotioruokaa, kuten lohen loimuttamista, niin sanottuja folionuotionyyttejä, jotka esivalmistellaan kotona tai eksoottisempia kasvisquesadilloja, jotka paistetaan pannussa nuotiolla.

Jos haluat laittaa ruokaa avotulella, tarvitset kunnollisen, nuotiolle soveltuvan retkipaistinpannun. Stanleyn paksupohjainen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu Adventure-retkipaistinpannu auttaa loihtimaan maistuvat retkieväät nuotiolla. 

Eikö luonnonhelmassa kokkaaminen ole hankalaa, kun esimerkiksi leikkuulautaa tai muita tykötarpeita ei ole? Äläpä hätäile – kuka sanoi, etteikö leikkuulautaa olisi? Retkipaistinpannun mukana saat nimittäin kokonaisen ruoanvalmistussetin: leikkuulaudan, paistinlastan, kannen ja pannunalusen. Lisäksi setti sisältää 2 lautasta ja 2 Spork-lusikkahaarukkaa. Kätevää ja helppoa, eikö? Tatonka Kettle ruoanvalmistussetti 6,0L on myös hyvä valinta jos haluat kokkailla isommalle porukalle.

Kahvit nuotiolla – mikä sen parempaa?

Monet haluavat lähteä nuotion äärelle vain nauttiakseen kahvit luonnonhelmassa. Kahvin nauttimiseen nuotiolla on monta tapaa. Voit vaikkapa valmistaa ne nokipannulla tai keittää jo kotona valmiiksi ja kaataa termospulloon.

Voit myös tehdä kahvin Stanley- kahvinsuodattimella. Sinun tarvitsee vain lämmittää vesi nuotiolla, retkikeittimessä tai kuljettaa kuuma vesi mukanasi termospullossa. Suodatin sisältää mitta-asteikon, jonka opastamana keität aromikkaat kahvit vaivattomasti 1–6 hengelle. Laita suodatin termosmukin päälle, lisää lempparikahvilaatuasi suodattimeen ja kaada päälle kuuma vesi. Anna tekeytyä muutama minuutti ja nauti. 

Kahvinsuodatinsetti sisältää nostalgiaa huokuvan The Legendary Camp Mug 0.35L -termosmukin. Voit myös pakata kyseisen termosmukin erikseen mukaasi retkelle ja kaataa vaikka nokipannusta kahvit mukiin. Vaikka ilma olisi kylmä, juoma pysyy kuumana 1,5 tunnin ajan, kiitos mukin tyhjiöeristyksen. Kaikki Stanleyn tuotteet ovat BPA-vapaita, eli ne eivät sisällä terveydelle haitallisia muoviyhdisteitä.

Varaudu hämärään LED-valolyhdyllä ja valonauhalla

Retken ei tarvitse loppua, vaikka hämärä ennättäisi laskeutua. Sitä paitsi nuotion loimuhan pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun ympärillä alkaa hämärtää. Taivaalla tuikkivat muutamat tähdet tuovat oman lisänsä hetkeen.

Jos nuotion valo ei riitä, erillinen valaistus voi olla tarpeen. Valon ei kuitenkaan tarvitse häikäistä ja vähentää tunnelmaa – päinvastoin. 

Esimerkiksi valonauhat luovat miellyttävän tunnelman. Radiant ShineLine -valonauhasta on saatavilla 3 eri väriä, valkoinen, vihreä tai sininen. Valonauha on hyvin kevyt, vain 64 grammaa, ja sen pituus on reilut 3 metriä. Voit ripustaa nauhan sen mukana tulevalla Gear Tie -niputtimella puiden oksille tai vaikka laavun katonrajaan – missä ikinä retkeäsi vietätkään. Valonauhan akun kesto on jopa 6 tuntia. Jos valoteho meinaa hiipua, lataa valonauha varavirtalähteellä micro-USB:n avulla.

Myös Ledlenserin ladattava LED-valolyhty on kätevä apuri luontoretken kääntyessä ehtoon puolelle. Vaikka lyhty on pieni ja kevyt, sen valotehosta ei tarvitse tinkiä. Jos kaipaat lempeämpää valoa, voit säätää valoa pienemmälle. Mikäli vesisade yllättää, valolyhty ei moisesta hetkahda, sillä sen IP-luokka on 66. Samasta sarjasta löytyy myös lämpimämmän sävyinen LED-valolyhty, jolla luot tunnelmallisempaa valaistusta.

Kätevän ripustuskoukun ansiosta voit kiinnittää valolyhdyn esimerkiksi puuhun tai reppuusi. Myös näppärä Gearline-varustenaru on helppo pingottaa puiden väliin. Voit ripustaa varustenaruun vaikka useamman lyhdyn kerrallaan. GearAid Gruntline monitoimiköysi toimii myös monessa tilanteessa.

Nordic Trailista varusteet retkiruokailuun

Nordic Trail on retkeilijöiden, ammattilaisten ja tee se itse -tyyppien keidas. Valikoimamme sisältää huippubrändien, kuten Stanleyn, Ledlenserin ja Leathermanin ikisuosikkeja ja tuoreita tulokkaita. 

Jos mielit lähteä luontoretkelle perheen, ystävien tai vain itsesi seurassa, anna meidän auttaa sinua varustautumaan parhaalla tavalla, jotta retki olisi mahdollisimman sujuva ja onnistunut.

Tutustu valikoimaamme ja pakkaa reppusi seuraavaa arjen seikkailua varten!


View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023