Retkeilijän varusteopas

Retkeilijän varusteopas

Retkeilijän opas – valitse oikeanlaiset retkeilyvarusteet vaellukselle

 

Syksy on retkeilyn kulta-aikaa, jolloin moni suomalainen suuntaa metsään. Etenkin kansallispuistot ovat monien retkeilijöiden suosikkikohteita. Moni kuitenkin pohtii, mitä ottaa mukaan vaellukselle.


Yksi suosii päiväretkeilyä, kun taas toiselle yön yli vaellus tuntuu sopivammalta vaihtoehdolta. Olipa patikointireissu millainen tahansa, se onnistuu silloin, kun
retkeilyvarusteet ovat kunnossa.

Kun päätät lähteä vaellukselle, joudut kantamaan kaikki retkeilyvarusteet mukanasi. Siksi moni retkeilijä haluaakin pohtia tarkkaan, mitä ottaa mukaan vaellukselle.

Jos lähdet päiväretkelle, tarvitset mukaasi vain muutamia retkeilyvarusteita. Monet päiväretkeilijät pakkaavat päiväreppuunsa hyvät eväät ja termospullon, joilla pääseekin jo mukavasti retkeilyn makuun. Stanleyn termospullot ovat klassikon maineen ansainneita termospulloja, joissa juoma pysyy taatusti kuumana koko retkipäivän ajan. Lyhyelläkin retkellä voi kuitenkin sattua vahinko, joten aina kannattaa pitää mukanaan ensiaputarvikkeita. Kevyt Tatonka First Aid Basic ensiapupakkaus on suunniteltu lyhyille vaelluksille, tai yhden päivän retkille. Hyvä puukko tai monitoimityökalu kannattaa myös pitää aina mukana lyhyilläkin metsäretkillä, ja esimerkiksi Leatherman Signal on tähän hyvä valinta.

 

Päiväretkelle sopivat varusteet:

 

 • Reppu
 • Retkikengät
 • Juomapullo ja raikasta vettä
 • Termospullo ja kuumaa juotavaa
 • Säähän sopiva vaatetus 
 • Retkieväät ja pientä naposteltavaa tauoilla
 • Vessapaperia
 • Puukko tai monitoimityökalu
 • Tulentekovälineet
 • Istuinalusta
 • Ensiaputarvikkeita
 • Aurinkolasit
 • Kesäisin hyttyskarkote ja aurinkovoide


Mitä mukaan yön yli vaellukselle? Hanki nämä perinteiset retkeilyvarusteet

Yön yli vaelluksissa sinun kannattaa satsata hyviin tuotteisiin, jotta vaellus onnistuu. Liian viileä makuupussi tuntuu tympeältä yöllä, ja teltan katosta tipahtelevat sadepisarat eivät naurata. Tatonkan teltat ovat laadukkaita vaellustelttoja, joissa nukkuu mukavasti useammankin yön, ja nukkumismukavuuden varmistat Therm-a-Restin makuualustoilla ja makuupusseilla. 

Oikeanlainen vaatetus tuntuu hyvältä päällä: sukat ja kengät eivät hierrä, takki hengittää hyvin ja aluskerrasto on lämmin. Hyvien kenkien lisäksi laadukkaat vaellussukat tekevät retkeilystä mukavampaa. Lorpenin valikoimista löydät maailman parhaat sukat, jotka siirtävät kosteuden pois jaloista, eivätkä hierrä pitkilläkään vaelluksilla. Tauoilla ja leirissä voi päälleen helposti heittää taukotakkina lämpimän ponchon.  

Jotkut retkeilijät pakkaavat tavarat muovipusseihin, mutta moni suosii myös vesitiiviitä pussukoita ja kuivapusseja. Luonto voi yllättää ja kaataa vettä niskaan, jolloin on tärkeää suojata etenkin makuupussi, vaatteet ja elektroniikka. Tavarat kulkevat mukana hyvässä, käyttäjälleen sopivaksi säädetyssä vaellusrinkassa.

 

Ota yön yli vaellukselle mukaan lisäksi nämä perinteiset retkeilyvarusteet ja vaatteet:

 

 • Vesitiiviit pussukat tavaroiden pakkaamiseen
 • Rinkka
 • Teltta
 • Makuualusta
 • Makuupussi
 • Pieni tyyny
 • Vaelluskengät ja taukokengät
 • Tuulen- ja vedenpitävä takki ja vaellushousut
 • T-paita ja pitkähihainen paita
 • Lämmin aluskerrasto
 • Taukotakki tai poncho
 • Pipo ja sormikkaat
 • Sukat ja alusvaatteet

 

Ruoantekovälineet

Vaelluksella keho kuluttaa paljon energiaa, ja ruokailusta on tärkeää pitää huolta. Vaikka kävelytahti on vaelluksilla hidas, lyhyt tauko noin tunnin välein kannattaa pitää. Tauon aikana voit istahtaa hetkeksi mättäälle ja haukata vaikka välipalapatukkaa vesihörpyn kera. Lyhyelle vaellukselle voi ottaa valmiin ruoan mukaan ruokatermoksessa, mutta pidemmillä vaelluksilla kannattaa ruoka valmistaa maastossa.

 

Kun on suuremman kokkailun vuoro, retkeilyvarusteisiin kuuluvat:

 

 • Retkikeitin
 • Retkiastiat
 • Ruoanlaittoastiat
 • Kuksa tai termosmuki
 • Tulentekovälineet
 • Puukko
 • Juomapullo

Retkikeitin voi olla esimerkiksi kaasu- tai risukeitin. Monet suosivat perinteistä Trangiaa. Myös nuotio tarjoaa loistavan mahdollisuuden tehdä retkiruokaa vaelluksella. Esimerkiksi Stanleyn kokkaussetti soveltuu kahdelle sisältäen kaikki retkiruoan valmistukseen tarvittavat välineet.

Moni ei lähde retkelle ilman kuksaa. Onhan kuksan saattanut tehdä vaikka oma isoisä, jolloin sillä on paljon tunnearvoa. Retkeilijät suosivat nykyisin myös termosmukeja, joissa juoma pysyy pitkään lämpimänä. Etenkin syksyn ja talven viileydessä juoma jäähtyy nopeasti, jolloin termosmuki on korvaamaton. Tiiviin termosmukin voit myös vahingossa kaataa mättäälle ilman että se vuotaa, tai heittää reppuun mukaan ja nauttia kuumasta kahvista seuraavalla etapilla.

Pitkän patikoinnin jälkeen nuotio kutsuu luokseen lepuuttamaan jalkoja. Jos aiot yöpyä laavussa, nuotio takaa lämpimän unen. Nuotion sytyttäminen onnistuu helposti joko perinteisillä tulitikuilla tai sytyttimellä. Jos sinua jännittää, loppuvatko tulitikut kesken tai sytkäristä bensa, tulukset on hyvä pitää matkassa mukana.

Puukko tai veitsi on on tosiaan aina tarpeellinen työväline vaelluksella. Puukko auttaa ruoanlaitossa, ja sillä voit tehdä myös puun reunoille kiehisiä, jolloin puu syttyy helpommin. Puukon sijasta myös taittoveitsi on kätevä valinta retkelle.

Monitoimityökalut ovat hyödyllisiä myös vaelluksella, sillä ne ovat pieniä ja kevyitä. Leatherman Signalin lisäksi retkeilijät suosivat myös Leatherman Skeletoolia.

Juomapullo kuuluu retkeilyyn. Juomapulloja saa niin muovisina, lasisina kuin teräksisinäkin. Kestävä, teräksinen juomapullo pitää juoman joko kuumana tai kylmänä pitkään. Ne eivät myöskään vuoda helposti, ja pullon puhdistaminen käy sutjakasti. Laadukkaat Stanleyn teräksiset juomapullot takaavat miellyttävän retkeilyn.

Retkellä juomavesi saadaan yleensä puroista ja lammista. Virtaavasta purosta on yleensä turvallista juoda, mutta veden puhdistus kannattaa silti. Jotkut retkeilijät käyttävät suodatustabletteja, ja osa keittää veden samoilla tulilla ruoanlaiton kanssa. Voit myös puhdistaa veden helposti hyvän vedenpuhdistimen avulla.

 


 

Retkiruoka

Retkiruoka on riittävän energiapitoista, sillä ahkera liikkuminen ja viileä ilma kuluttavat kehon energiavarastoja. Ota mukaan hieman ylimääräistä ruokaa, mikäli päätätkin yöpyä vielä yhden yön retkelläsi.

Vaellukselle kannattaa varata reilusti ruokaa aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle. Tuhti aamupala antaa virtaa päivään, ja runsas iltapala auttaa nukkumaan sikeämmin.

Aamu- ja iltapalaksi moni retkeilijä suosii puuroa, joita saa valmiina annospusseina. Puuron päälle voi ripotella tuoreita marjoja metsästä, voinokareen, pähkinäsekoitusta tai vaikka kanelisokeria.

Lounaaksi ja päivälliseksi kaupoista löytyy lukuisia helppoja retkiruokia. Riittää, kun kaadat pussiin kuuman veden ja sekoitat. Moni suosii myös erilaisia edullisempia ateriapusseja, jotka on näppärä valmistaa nuotiolla kokkaussetillä tai retkikeittimellä.

Välipalana erilaiset energiapatukat ja pähkinät toimivat mainiosti. Herkkuja ei kannata unohtaa matkasta. Mikä sen mukavampaa kuin haukata lempiherkkua pitkän päivän päätteeksi nuotion loimussa?Muut retkeilyvarusteet

Yön yli retkeilyyn tarvitset muitakin pienempiä tarvikkeita. Pakkaa rinkkaan myös nämä tuikitärkeät retkeilyvarusteet:

 

Retkiruokailun päätteeksi astiat huuhdellaan seuraavaa ruokailua varten.

Monissa kansallispuistoissa on useita puuceitä eli tuttavallisemmin ulkohuusseja. Niitä ei ole varustettu WC-paperilla, joten nappaa oma rulla rinkkaasi. 

Etenkin syys- ja talvi-illat ovat luonnonhelmassa täysin pimeitä. Hämärä laskeutuu jo iltapäivällä, jolloin retkeilijä taittaa matkaansa ilman luonnonvaloa. Tällöin laadukas otsalamppu on korvaamaton apu.

Otsalamppu vapauttaa molemmat kädet, jolloin voit käyttää vaelluksen apuna esimerkiksi vaellussauvoja. Retkeilyyn ja ulkoiluun sopiva otsalamppu valaisee tehokkaasti ja sen valokeilaa voi säätää.

Myös hyvä akunkesto kylmälläkin säällä on tärkeä kriteeri otsalampun valinnassa. Monia otsalamppuja voi myös ladata varavirtalähteellä. Löytyisikö esimerkiksi Ledlenserin Outdoor -mallistosta sinulle sopiva otsalamppu vaellukselle? Voit lukea lisää tietoutta otsalampun valintaoppaastamme.

Etenkin syys- ja talvihämärässä moni retkeilijä haluaa ehtiä leiriin ennen pimeän laskeutumista. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista, jolloin otsalampun ja nuotion lisäksi tärkeä apuväline on leirivalo. Leirivalon loisteessa voit pystyttää teltan tai pelata ajankuluksi pelikorteilla retkikaverisi kanssa teltassa tai autiotuvassa.

Pienikokoinen, ladattava ja kevyt ML4 Warm Light -lyhty sopii täydellisesti leirivalaisimeksi. Lämpimän valonsa ansioista se luo kaunista tunnelmaa syysretkiin. Voit ripustaa lyhtyvalon vaikka teltan katossa sijaitsevaan ripustuskoukkuun tai puunoksalle.

Myös erilaiset vesitiiviit ja ladattavat valonauhat tuovat erinomaisesti valoa ja tunnelmaa ja telttaan tai autiotupaan. Valonauhan pituus on 3 metriä ja paino vain 64 grammaa.

Jos lähdet vaellukselle koiran kanssa, muista valaista koira pantavalolla hämärän tullen. Pantavalo auttaa sinua seuraamaan, missä koira liikkuu, mikäli päästät lemmikkisi kulkemaan omia polkujaan. Pantavaloja on useita erilaisia, ja esimerkiksi SpotLit LED -pantavalo on hyvä valinta. Myös Nite Izen pannat ovat kirkkaita ja käytännöllisiä. Yhteenveto

Retkeily tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Retkeilystä saa kaiken ilon irti, kun retkeilyvarusteet ovat kunnossa. Sinun ei kannata tinkiä varusteista liiaksi, jotta mieli säilyy positiivisena ja vaellus onnistuu. Lue myös retkeilyvarusteiden huollosta.

Retkeilykokemus karttuu, mitä useamman vaellusreissun käyt. Ajan myötä retkeilyvarusteet tulevat kyllä tutuiksi. Kun suuret linjat ovat kunnossa, moni kokenut retkeilijä haluaa kehittää keinoja tehdä retkeilystä entistä sujuvampaa hiomalla ja täydentämällä retkeilyvarustustaan.

Kun olet kerran unohtanut otsalampun kotiin, et halua unohtaa toista kertaa. Tai kun sade kasteli kamppeet litimäriksi, ilmatiiviille pussukoille ja varustenarulle olisi todella ollut käyttöä. Hämärässä autiotuvassa tai teltassa aika käy pian tylsäksi, jolloin tasainen ja tehokas lyhtyvalo auttaisi rentoutumaan vaikka pelikorttien tai lempikirjan äärellä. 

Onnistuneen retkeilyn salaisuus piilee yksityiskohdissa – mukavaa reissua!

Tutustu valikoimaamme ja kokoa omannäköisesi retkeilyvarusteet tuleville luontoseikkailuille.

 

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023