Mitä mukaan road tripille?

Mitä mukaan road tripille?

Lähdössä road tripille? Valmistaudu automatkaan etukäteen 

Entistä useampi on viime vuosina innostunut road tripeistä, eli matkailusta tien päällä, auton ratissa. Automatkalla voit suunnitella reitin omien mieltymysten mukaan, ilman julkisten liikennevälineiden tuomia aikapaineita. Road tripillä voit päästä myös paikkoihin, joihin ei julkisilla välttämättä pääse.

Suomessa riittää upeita paikkoja, joihin suunnata road tripillä. Suomesta automatkailijalle löytyy esimerkiksi upeat rannikkoreitit, Keski-Suomen kauniit järvimaisemat sekä Lapin upea luonto ja erämaa. Usean auton nokka kääntyy myös kohti Pohjois-Norjan road trippiä. Kauas ei tarvitse Suomen rajalta ajaa, kun vieressä seisovat jylhät vuoristomaisemat. Keski-Euroopan automatkaa suunnitellessa kannattaa tutustua myös matkakohteena olevien maiden säännöksiin autoa ja auton varustusta koskien.

Joku lähtee automatkalle ilman sen tarkempia suunnitelmia ja joku toinen suunnittelee reittinsä ja yöpymispaikat tarkemmin. Vaikka reitin tarkka suunnittelu etukäteen ei tuntuisi mielekkäältä, kannattaa onnistuneen autoloman eteen tehdä vähintään sen verran, että miettii tarkasti, mitä ottaa road tripille mukaan.

Varaudu yllätyksiin ja pakkaa road tripille monipuolisesti erilaisia tarvikkeita 

Tien päällä tarvitsee yhtä sun toista. Käytössä on vain vähän tilaa, joten ylimääräistä ei kannata mukana kuljettaa. Liian vähillä kantamuksilla automatkalle ei kuitenkaan kannata suunnata.

Suosittelemmekin, että jokainen road tripille lähtevä pakkaa mukaansa ensiapu- ja turvatuotteiden lisäksi tuotteita tavaroiden sidontaa, ripustamiseen ja organisointiin, valotuotteita ja tarpeelliset työkalut, joista monitoimityökalu on ehdoton. Myös ruokailuun ja ruoan valmistukseen tarvittavat tuotteet on tärkeää huomioida jo autoa pakattaessa. Jokaisen automatkalle suuntaavan kannattaa pakata mukaan myös ilmastointiteippiä, jonka avulla korjaat yllättäviäkin asioita. GearAidin Tenacious Tape -korjausteipeillä korjaat nopeasti varusteiden viillot ja repeämät. Tenacious Tape ei vaadi erillistä ompelua tai lämpökäsittelyä. Myös nopeasti kuivuva pyyhe on toki jokaisen retkeilijän perusvaruste. 

 

Road tripin pakkauslista:

 

●     välineet ruoanlaittoon ja ruokailuun, juomapullo, sekä tarvittavat retkiruoat

●     nukkumiseen tarvittavat välineet, kuten makuualusta ja makuupussi

●     ensiapupakkaus ja muut turvallisuuteen liittyvät tuotteet, kuten heijastinliivi

●     säähän sopiva vaatetus

●     nopeasti kuivuva pyyhe 

●     monitoimityökalu

●     tarvittava elektroniikka

 

Myös tavaroiden organisointiin kannattaa panostaa, missä auttavat erilaiset pussukat ja rasiat. Esimerkiksi Nite Izen isoon, vetoketjulliseen matkapussiin pakkaat esimerkiksi päiväpukeutumiseen tarvittavat vaatteet. Näin vaatteet on helppo löytää ja vedenpitävä pussi suojaa sisältöä myös hiekalta ja pölyltä – täydellinen valinta road tripille. Erilaiset kuivapussit ja varustesäkit auttavat myös tavaroiden järjestelyssä ja pitävät ne puhtaina. Jämerämpään auton pakkaamiseen suosittelemme Tatonkan laukkuja. Tatonkan valikoimista löydät myös muita matkailuun tarvittavia varusteita, kuten pakkauspussit, tai rahavyön, mikäli matkustat maahan jossa on korostunut vaara taskuvarkaista. 

 

Tuotteet sidontaan, karabiinit ja koukut – ehdottomat automatkalle 
 

Road tripillä tulee aina vastaan yllättäviä tarpeita erilaisille sidontatuotteille, kuten naruille, karabiineille ja koukuille. Milloin pressusta tehty sadesuoja täytyy pingottaa auton ja puun väliin, milloin vaatteet tai kastuneet kengät pitää saada helposti kuivumaan.

 

Monipuoliset Gear-Tie niputtimet helpottavat leirielämää

Aivan ehdottomia automatkailijalle ovat Gear-Tie -niputtimet, joiden avulla pyöräytät helposti esimerkiksi nukkuma-alustat rullalle tai kiinnität pressun sadepäivän sattuessa sateensuojaksi. Niputtimet auttavat myös leirielämän organisoinnissa, sillä näiden avulla niputat esimerkiksi johdot siistiksi paketiksi.

Gear-Tie niputin on kumipäällysteinen, ja naarmuttamattoman pinnan omaavaa sidontatarviketta voi käyttää niin sisällä kuin ulkonakin. Et vielä edes huomaa, mihin kaikkeen Gear-Tie niputtimia voi käyttää, joten mukaan kannattaa pakata muutamia ylimääräisiä. Niputtimet ovat monessa tilanteessa perinteistä narua helpompia käyttää ja niputtimien avulla pääset eroon vahingossa solmituista umpisolmuista.

Myös narulla on oma paikkansa automatkailijan työkalupakissa. Joskus naru on ainut vaihtoehto tavaroiden sitomiseen, yhdistämiseen tai korjaamiseen. Naru on ehdoton myös silloin, kun roadtrippaajalla on pyykkipäivä – narun avulla pyykit kuivuvat aurinkoisessa säässä nopeasti ja matka voi jatkua. Ylimääräisen narun avulla pystytät teltan myös silloin, kun alkuperäiset telttanarut ovat rikkoutuneet tai kadonneet. Kestävä naruvaihtoehto on myös GearAid Paracord-naru. Valitse heijastava paracord-naru ja löydät sen helposti myös pimeässä otsalampun valossa.

 

Karabiinit ripustamiseen

Karabiinit ja koukut ovat tarpeellisia apureita leirielämässä ja harrastaessa. Karabiinin avulla ripustat esimerkiksi juomapullon reppuun. Kuten Gear Tie -niputtimien kohdalla, et todennäköisesti edes vielä huomaa, mihin kaikkeen karabiinejä eli sulkurenkaita autolomalla tarvitsee. HeroClip monitoimikoukku takaa luotettavan ja monipuolisen kiinnityksen, sillä kompakti monitoimiripustin kääntyy näppärästi 360º. Voit siis käyttää sitä myös ahtaissa tiloissa, ja varusteet ovat aina saatavillasi. 

Karabiinien ja koukkujen avulla ripustat leirikäyttöön tarvittavat tuotteet helposti esille. Pyyhkeet, takit ja muut leirikäytössä olevat tarvikkeet saat helposti käden ulottuville sulkurenkaiden ja koukkujen avulla.

Voit hyödyntää leirielämässä myös varustenarua, jonka pingotat helposti lähes mihin tahansa. Varustenaruun saat näppärästi koukkujen ja karabiinien avulla ripustettua esimerkiksi harrastusvälineet. Varustenaru toimii myös teltan sisällä – sateen sattuessa tavaroiden kuivatus voi olla haasteellista ja kuiva teltta voi olla ainut paikka, jossa tavaroilla on mahdollisuus kuivua. GearAid Gruntline monitoimiköysi venyy jopa 2 m ja kestää noin 9 kg kuorman.

 

Sido kuorma turvallisesti niin auton sisällä kuin ulkopuolellakin

Muista huolehtia myös automatkustamisen turvallisuudesta. Irrallaan olevat tavarat ovat turvallisuusriski esimerkiksi äkkijarrutuksen sattuessa. Huolehdi siis, että irtotavarat on sijoitettu turvallisesti. Tarvittaessa voit sitoa tavaroita auton kiinteisiin ja kestäviin osiin.

Kuormansidontatarvikkeet auttavat myös harrastusvälineiden turvallisessa kuljettamisessa. Lähteekö automatkalle mukaan pyörä tai sup-lauta? Kiinnitä pyörä turvallisesti käyttäen apuna esimerkiksi säädettävää mustekalaa, jossa on järeät koukut. Sup-laudan kiinnität helppokäyttöisellä kuormaliinalla.

 

 

Monitoimityökalu on automatkailijan luottotuote
 

Monitoimityökalu kuuluu ehdottomasti jokaisen road tripille lähtevät taskuun. Monitoimityökalu voi pelastaa monesta pinteestä: kovin suuren työkaluarsenaalin mukaan pakkaaminen ei todennäköisesti rajallisen tilan vuoksi ole mahdollista. Tämän vuoksi monipuolinen ja pieneen tilaan menevä monitoimityökalu on hyvä valinta jokaisen automatkailijan matkakumppaniksi.

Maykalle voisi sopia esimerkiksi monitoimityökalujen klassikko, Leatherman Bond. Bondista löytyy jopa 14 työkalua, joten sen avulla selvität entistä useamman eteen sattuvan haasteen. Bondista löydät esimerkiksi:

 

●     Kärkipihdit

●     Pihdit

●     Vaijerileikkuri

●     Veitsi

●     Puu- ja metalliviila

●     Naskali

●     Ristipäämeisseli

●     3 erikokoista talttapääruuvimeisseliä

●     Pullon- / purkinavaaja

●     Johdonkuorija

 

Lämpöä mukaan, etenkin viileän sään autoretkille


Etenkin syksyisin ja talvisin autossa kannattaa pitää mukana ylimääräisiä lämpimiä vaatteita, sillä koskaan ei tiedä milloin auto vaikkapa hajoaa tienposkeen. Lämmin Therm-a-Rest Honcho Poncho on helppo pukea ja riisua, ja se pakkautuu nopeasti omaan kengurutaskuunsa. Honcho Ponchoa voi käyttää myös tavallisena peittona, tai tyynynä autoreissulla. Ekologiset, biohajoavista materiaaleista valmistetut Häago käsien-, jalkojen- ja vartalonlämmittimet ovat hyvä lisävaruste pakkaspäivien ja syksyn autoretkille. Saat tarvittaessa nopeasti lämmitettyä viileät sormet tai varpaat. 

Perinteisen ensiapulaukun lisäksi mukana kannattaa pitää extrana Tatonka Rettungsdecke pelastuspeitettä. Se on erittäin kevyt ja pieni, mutta todella monikäyttöinen! Pelastuspeite pitää perinteisesti esim. potilaan lämpimänä onnettomuustilanteissa. Peitteen hopeinen puoli heijastaa lämpöä takaisin, joten peitettä voi kesäkuumalla käyttää leiriytyessä myös auton viileänä pitämiseen. Aseta peite tuulilasiin hopeinen puoli aurinkoa kohti, jolloin auringon säteet heijastuvat pois autosta ja auto pysyy viileämpänä. 


 

Pakkaa road tripille mukaan myös valotuotteita – yötön yö tuo valoa vain kesäisessä Lapissa
 

Useimmat suuntaavat road tripille nimenomaan kesällä, jolloin Lapissa pääsee nauttimaan yöttömistä öistä. Ilta alkaa hämärtyä Lapissakin jo elokuussa, jolloin taskulamput ja muut valotuotteet kannattaa pakata mukaan myös Lappiin suuntautuville automatkoille. Jos auton nokka ei osoita kohti napapiiriä, on valotuotteiden mukaan pakkaaminen entistä tärkeämpää.

Jos automatkan kohteena on esimerkiksi Keski-Eurooppa, ei valotuotteita kannata missään nimessä unohtaa pakkauslistalta. Illan viettäminen hyvässä valaistuksessa on miellyttävämpää ja hyvä valaistus on myös turvallisuuskysymys.

 

Suosittelemme road tripille mukaan otettavaksi ainakin seuraavia valotuotteita:

 

Otsalamppu

Otsalamppu on ehdoton jokaiselle automatkailijalle, joka joutuu toimimaan hämärässä. Kädet vapaaksi jättävän otsalampun avulla askareiden tekeminen onnistuu kätevästi myös pimeässä. Ledlenserin valikoimasta löydät niin paristokäyttöisiä otsalamppuja kuin myös ladattavia otsavalaisimia. Lue lisää otsalampun valinnasta.

 

Valonauha

Valonauha on upea lisä leirielämään! Kevyt ja kolme metriä pitkä, vesitiivis valonauha soveltuu ulko- ja sisäkäyttöön. Valaistu leiri lisää turvallisuutta ja vähentää pimeässä leirissä otsalampun käytön tarvetta. Valonauhan mukana tulee Gear Tie -niputtimet, joiden avulla kiinnität ladattavan valonauhan helposti haluamaasi paikkaan.

 

Minivalaisin tai pieni lyhty

Minivalaisin on helppo kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai reppuun, jolloin pienen lampun yllättävän tehokas valaisin on käytössä myös silloin, kun et välttämättä ole huomannut ottaa taskulamppua mukaan. Minivalaisimen käyttö puhelimen taskulampun sijaan säästää myös puhelimen akkua. Pienikokoinen LED lyhty tuo valoa auton sisälle ja myös sen ulkopuolella. 

 

Ottaako road tripille mukaan patterilla vai akulla toimivia tuotteita? 
 

Road trippiin valmistautuessa kannattaa punnita, valitseeko mukaan patterilla vai akulla toimivia tuotteita.

 

Jos otat mukaan paljon ladattavaa elektroniikkaa, kannattaa pohtia etukäteen, miten tarvikkeet saa ladattua. Onnistuuko tuotteiden lataaminen auton yleisvirtalähteestä? Onko tarkoituksena yöpyä myös majoituksissa, joissa elektroniikan saa helposti ladattua? Onko mukana varavirtalähde ja kuinka pitkäksi aikaa powerbank riittää?

Pattereilla toimivat laitteet ovat siinä mielessä helppo valinta, että uusia pattereita saa helposti hankittua myös tien päältä. Esimerkiksi pattereilla toimiva taskulamppu voi olla loistava valinta automatkalle, vaikka muuten suosisitkin ladattavia malleja.

 


 

Ruoka on tärkeä osa road trippiä
 

Ruoka näyttelee tietysti tärkeää osaa jokaisella lomalla, niin myös automatkoilla. Onnistunut retkiruokailu vaatii normaaliruokailua enemmän vaivannäköä, mutta ulkona kokkailtu ruoka on yleensä myös monin verroin maittavampaa!

Juomapullo on ehdoton, samoin myös ruoanlaitossa ja syömisessä käytettävät välineet, kuten erilaiset ruoan säilömiseen tarvittavat purkit ja ruoan sekoittamiseen tarkoitetut tuotteet.

Etukäteen kannattaa tietysti myös miettiä, miten ruoan valmistaa ja lämmittää. Autolla lomailevan kannattaakin ottaa mukaan retkikeitin. Kaasukäyttöinen retkikeitin on helppokäyttöinen ja varmatoiminen valinta. 

Termostuotteet helpottavat ruoanlaittoa road tripillä. Ruokatermos jo valmistetun ruoan kuumana pitämiseen on näppärä vaihtoehto ja termospullossa vesi säilyy kuumana pitkään. Ruokatermokseen voit valmistella lounaan valmiiksi jo aamupalan yhteydessä. Myös veden kuumentaminen valmiiksi termospulloon voi riittää. Lounaalla lisäät kuuman veden esimerkiksi nuudelien sekaan ja automatkailijan nopea ja maittava ruoka-annos on valmis. 

Kahvinjuoja miettii tietysti myös etukäteen, miten päivittäisen kofeiiniannoksen saa täytettyä. Stanleyn termosmukin sekä teräksisen kahvinsuodattimen avulla saat kahvia aina, kun tarjolla on kuumaa vettä. Kapeat termosmukit sopivat hyvin autojen mukitelineisiin ja pitävät kahvin kuumana useiden tuntien ajan, jolloin voit nauttia kahvia myös automatkan aikana. 

Älä unohda myöskään tulitikkuja tai sytytintä. 

 

Pysy reitillä ja tallenna muistot automatkalta
 

Vaikka uusiin paikkoihin voi tutustua myös ilman karttaa, on auton tuulilasiin imukupilla kiinnitettävä puhelinpidike, puhelin ja sen karttaohjelma monelle autoilijalle tarpeellisia. Kuski ja pelkääjän paikalla istuva kiittävät, kun kartanlukijan tehtävää hoitaa turvallisesti sijoitettu, oikeita ohjeita antava puhelin.

Koska autolla lomailemiseen liittyy usein uusiin paikkoihin tutustuminen ja seikkailu, halutaan muistot tietysti tallentaa myös kameran rullalle tai muistikortille. Ota mukaan siis myös selfiekepit ja goprokiinnikkeet.

Autolla matkustaminen on mainio tapa tutustua uusiin ja upeisiin paikkoihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Road tripin tuoma vapaus valita, mihin matkaa jatkaa, on upeaa. Ihan kylmin päin automatkalle ei kuitenkaan kannata suunnata, vaan jonkinlainen etukäteisvalmistelu on aina paikallaan.

Kuten muulloinkin retkeillessä ja matkustaessa, tulee myös automatkaillessa leiripaikat jättää lähtiessä hyvään kuntoon. Kerää siis aina mukaasi kaikki roskat, tee tuli vain sellaisiin paikkoihin, missä se ei ole vaaraksi ja kunnioita tulentekokieltoa ja jokamiehenoikeuksia. Älä myöskään tuhoa leiripaikan ympärillä olevaa luontoa.

 

Joko ensi kesän road tripit on suunniteltu? Ikimuistoisen automatkan suunnittelun voit aloittaa jo tänään.

 

 

View as Ruudukko Luettelo

11 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023